Logo
Logo

Hurma wschodnia / Kaki / Persymona (Diospyros kaki)

Hurma wschodnia / Kaki / Persymona (Diospyros kaki) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: cała roślina, owoce, ulistnienie
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiaty: pojedyncze
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: kuliste, jagody
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: do 12 m.
  • Okres kwitnienia: VI
  • Kolor owoców: żółte, pomarańczowe
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Korona: szeroka, gęsta, regularna, owalna, kulista
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: miejsca eksponowane, ogrody przydomowe, pojemniki, balkony, roślina jadalna
  • Hurma wschodnia (Diospyros kaki) znana jest też jako kaki, persymona, sharon lub heban wiśniówka (czasem możemy ją także spotkać pod nieprawidłową nazwą: hebanowiec wschodni). To średniej wysokości drzewo liściaste, należy do niewielkiej rodziny hebankowatych (Ebenaceae). Ojczyzną rośliny są tereny leżące na obszarze Chin.

    W naturze hurma dorasta do ok. 10-12 m. wysokości i jest pięknym drzewem o dużych, skórzastych, ciemnozielonych, błyszczących z wierzchu i lekko owłosionych od spodu liściach. Zwykle tworzy sztywny, gruby, prosty pień i gęstą, kulistą koronę.

    Hurma kwitnie wiosną (V-VI), wydając niewielkie, rozdzielnopłciowe kwiaty, z których po zapyleniu rozwijają się duże, mięsiste, żółtopomarańczowe, okrągłe owoce, przypominające wyglądem pomidory.

    Owoce dojrzewają późną jesienią (gdy drzewo już traci liście na zimę) są jadalne, zdrowe, słodkie, soczyste i smaczne (w smaku przypominają śliwki), ale do spożycia nadają się wyłącznie po całkowitym dojrzeniu, inaczej pozostają cierpkie i pełne garbników. Znane są też odmiany o twardych i cierpkich owocach nawet po dojrzeniu.

    Jeśli jednak owoce mają pojawić się na drzewie, w bliskim sąsiedztwie powinny rosnąć co najmniej dwa egzemplarze hurmy, żeński i męski, gdyż roślina ta należy do dwupiennych. Wyjątek stanowią partenokarpiczne odmiany hodowlane, które do wydania owoców nie potrzebują zapylacza (dają jednak mniejsze, gorsze w smaku i bezpestkowe owoce).

    Wymagania i uprawa

    Hurma wschodnia to egzotyczne i mało odporne na mróz drzewo owocowe, które w Polsce może być uprawiane w gruncie jedynie w najcieplejszych rejonach kraju, a wtedy też wymaga dobrego zabezpieczania na zimę grubą warstwą ściółki jak i włókniną (część nadziemna). Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest uprawa hurmy w pojemnikach, chowanych na zimę do chłodnego, jasnego pomieszczenia, podobnie, jak w przypadku cytrusów.

    W uprawie roślina oczekuje słonecznego, ciepłego, zacisznego stanowiska i żyznego, próchniczego, przepuszczalnego, umiarkowanie wilgotnego podłoża (lepiej znosi suszę niż zalanie).

    W sprzyjających warunkach hurma może owocować (egzemplarze rozmnażane wegetatywnie owocują już w 2-3 roku uprawy, rośliny uzyskane z nasion mogą wydać owoce dopiero po 8-10 latach), ale jej owoce mają szansę dojrzeć tylko wtedy, gdy jesień jest długa, ciepła i słoneczna.

    Zastosowanie

    Hurma wschodnia posadzona w ciepłym ogrodzie może być jego pięknym, oryginalnym i egzotycznym akcentem ozdobnym. Uprawiana w donicy, będzie natomiast wspaniałą, sezonową ozdobą balkonu lub tarasu.

    Wybrane gatunki i odmiany

    Do uprawy w Polsce polecane są nieliczne odmiany hurmy wschodniej jak np. 'Triumph' (Sharon), rodząca średniej wielkości, okrągłe, pomarańczowe owoce. Bardziej wytrzymałe na mróz są inne gatunki hurmy, np. hurma amerykańska (Diospyros virginiana).


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Sergej Cankov/Pixabay, crystaltmc/Depositphotos, gate74/Pixabay, KENPEI/CC BY-SA 3.0/Link, Eveline de Bruin/Pixabay, PantherMediaSeller/Depositphotos

     
    Powiązane tematy

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl