Logo
Logo

Błędy w kompostowaniu | Jak ich unikać? Czego nie robić?

Kompost może być w pełni wartościowym nawozem organicznym lub cenną ściółką okrywającą. Tworzenie go wydaje się sprawą prostą chociaż i w tej materii popełniane są błędy. Jak uniknąć błędów w trakcie kompostowania?

Streszczenie artykułu
Kompostowanie jest naturalnym procesem, który pozwala na przekształcenie odpadów organicznych w cenny nawóz. Jednak nie zawsze jest ono realizowane poprawnie, co może prowadzić do nieprzyjemnych zapachów, a nawet do powstawania szkodliwych substancji. Częstym błędem jest kompostowanie odpadów, które nie nadają się do tego procesu, takich jak resztki mięsa, tłuszczu, mleka czy pieczywa. Te produkty mogą przyciągać szkodniki i prowadzić do rozwoju niebezpiecznych bakterii. Równie ważne jest właściwe przemieszanie kompostu, które zapewnia dostęp tlenu do wszystkich warstw. Brak tlenu może prowadzić do gnicia, a nie kompostowania. Dodatkowo, kompostownik powinien być umieszczony w odpowiednim miejscu - najlepiej w cieniu i na podłożu naturalnym, co pozwala na dostęp dżdżownic, które przyspieszają proces kompostowania. Ważne jest też regularne nawadnianie kompostu, ale bez przesady, ponieważ nadmiar wody może prowadzić do zbyt intensywnego procesu gnicia. Właściwe kompostowanie to nie tylko korzyści dla ogrodu, ale również dla środowiska, ponieważ pozwala na ograniczenie ilości odpadów trafiających na wysypisko.
Spis treści
Jak prawidłowo wyrzucać odpadki na kompost? Dlaczego kompost musi "oddychać"? Czygo nie wrzucać na kompost? Jakie dodatki hamują proces rozkładu? Co zrobić, by kompost "dobrze pracował"?

Błędy w kompostowaniu | Sprawdź, co robisz źle!

1. Jednorodne pryzmy

Warstwy w kompostowniku należy tak tworzyć, aby były przemieszane. Optimum byłoby naprzemienne tworzenie pryzm azotowych (liście, młode pędy) i węglowych (zdrewniałe części) w proporcji 2:1. W praktyce jednak z reguły jest to niemożliwe (tworzymy nawóz z tego, co aktualnie mamy). Warto jednak przemieszać warstwy tak, aby nie były jednorodne. Przykładowo przy dużej ilości trawy tworzenie kompostu jest mniej efektywne, nawóz ma mniej wartościowy skład chemiczny i często gnije na etapie produkcji.

2. Niepotrzebne ubijanie

W zbitych pryzmach tworzą się warunki beztlenowe, materiał gnije zamiast rozkładać się. Co więcej zamiast ubijania pryzm powinno się stosować rozluźnianie (np. odwracanie z pomocą wideł amerykańskich). Kompost powinien mieć kontakt z podłożem (wtedy jest dostęp do mikroorganizmów glebowych). Aby ograniczyć ryzyko zasiedlania przez szkodniki, na dnie stosuje się siatkę.

Powietrze jest niezbędne dla prawidłowego kompostowania.

Aktywator – przyspiesza kompostowanie
Aktywator – przyspiesza kompostowanie
Active Komposter dostarcza mikroorganizmom niezbędnego azotu. Dzięki temu samodzielnie uzyskujemy najwyższej jakości, naturalny nawóz, który jest odpowiedni dla wszystkich roślin. Dodatkowo kompostowanie pozwala na zagospodarowanie odpadów organicznych pochodzących z domu i ogrodu, co obniża koszty utylizacji.
KUP W NASZYM SKLEPIE

3. Nie wszystko z ogrodu nadaje się do kompostowania

Nie można wykorzystywać odpadków ze śladami występowania chorób i żerowania szkodników (w ten sposób rozprzestrzeniają się). Problematyczne jest także wrzucanie chwastów po kwitnieniu – mogą zawierać nasiona na tyle dojrzałe, że wykiełkują później w ogrodzie. Ponadto odradza się wykorzystywanie fragmentów roślin zawierających duże ilości garbników (dąb, orzech, olsza). Resztki zbyt długo rozkładają się i w dodatku mogą hamować proces w pryzmach.

4. Szkodliwe dodatki

Do kompostu nie można dodawać skórek cytrusów – hamują proces i zabijają pożyteczne bakterie odpowiadające za rozkład. Błędem jest dodawanie także surowego mięsa i kości – tłuszcze opóźniają tworzenie nawozu, a na dodatek przyciągnąć do naszego kompostownika szczury!

5. Pozostawienie kompostu samego sobie

Kompost tworzy się na zasadzie przeróbki termicznej przy dostępie powietrza i wody. Trzeba umieć to wyważyć. Czasem konieczne jest podlewanie kompostu (optymalna wilgotność do 45-60%), stosowanie stymulatorów, dodawanie popiołu drzewnego czy nawet nawozu.


Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Joke vander Leij, meineresterampe/Pixabay

Autor
Błędy w kompostowaniu | Jak ich unikać? Czego nie robić?
Błędy w kompostowaniu | Jak ich unikać? Czego nie robić?
Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych. Dawniej zakładał ogrody i produkował zieleń, dziś pisze o...ogrodach i produkcji zieleni. Tata na (prawie) cały etat. W ogrodzie uwielbia naturalność i dzikość. Popularyzuje ekologiczne metody pielęgnacji wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Zwolennik Zero Waste w domu i w ogrodzie.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (22)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl

Gość Katanna

29-09-2021 06:00

Ja przez wiele lat popełniałam błąd, bo wrzucałam na kompost bardzo dużo skoszonej trawy. Wtedy tworzyła się warstwa, która nie przepuszczała powietrza i wody. W rezultacie niższe warstwy kompostu nie mogły "pracować". Od jakiegoś czasu dodaję tylko ścinki wczesną wiosną, ...

Gość Zdzisław

13-08-2021 10:40

W moim kompoście "pracują" dżdżownice kanadyjskie. Na zimę same się chowają. Zielenina wrzucona wiosną do jesieni jest kompostem. Najbardziej lubią odpady z cebuli - tu szybko się rozmnażają.

Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl