Logo
Logo

Wysiewanie warzyw: w domu (rozsada) i w ogrodzie (do gruntu)

Pytanie czytelnika: Kupiłam mnóstwo nasion warzyw i zamierzam je wysiać. Na opakowaniu podane są zwykle dwie opcje wysiewania – rozsada i do gruntu. Która z nich jest lepsza?

Spis treści
Wysiewanie warzyw na rozsadę w domu Wysiewanie warzyw do gruntu w ogrodzie

Obie metody wysiewu mają swoje plusy i minusy! Obie są bardzo łatwe. Do gruntu wysiewamy zwykle rośliny niewrażliwe na mróz oraz gatunki o krótkim okresie wegetacyjnym, które wysiane szybko urosną i wydadzą plon (np. rzodkiewki i sałata). Na rozsadę wysiewamy za to gatunki wrażliwe na chłód oraz te o długim okresie wegetacyjnym (np. paprykę, pomidory). Dzięki temu w bezpiecznych warunkach rozsady zdążą wykiełkować i wytworzyć dorodne sadzonki, które po okresie mrozów będzie można posadzić w ogrodzie.

Krótka instrukcja wysiewania nasion w domu i w ogrodzie

► Z rozsady

Rozsada (siew w domu/szklarni/tunelu) umożliwia nam wczesne wysiewanie roślin wrażliwych na zimno oraz skraca czas uprawy. Dzięki wysianiu kilka tygodni wcześniej, będziemy mieć dłuższe kwitnienie. wysiane w cieple i wysokiej wilgotności nasiona łatwo kiełkują i szybko rosną.

Jak robić?

  1. Przygotuj doniczki z luźnym podłożem do wysiewu wypełniając wszystkie przestrzenie w pojemniku.
  2. Wstaw do pojemnika z wodą, żeby było wilgotne.
  3. Wysyp nasiona równomiernie na powierzchnię podłoża.
  4. Przykryj nasiona lekko warstwą (5 mm) podłoża lub wermikulitu.
  5. Ustaw pojemnik w mnożarce lub na ciepłym i widnym parapecie.
  6. Podlewaj podłoże regularnie, by było stale lekko wilgotne, ale nie mokre!
  7. Zahartuj rozsadę przed wysadzeniem do ogrodu, ale dopiero kiedy minie ryzyko przymrozków.

► Do gruntu

Wysiew w ogrodzie (do gruntu) jest prostszy i tańszy (bo nie ponosimy kosztów podłoża, doniczek, energii), ale w przypadku wielu warzyw można go przeprowadzać wtedy, gdy odpuszczą mrozy – nawet dopiero w drugiej połowie maja.

Jak robić?

  1. Przygotuj glebę, rozbijając grudy ziemi i usuwając chwasty!
  2. Dodaj żyznej ziemi lub dobrze rozłożonego kompostu.
  3. Wyrównaj ziemię i delikatnie ją zagrab.
  4. Podlej ziemię, by osiadła.
  5. Wytycz płytkie, proste rowki w odstępach podanych na opakowaniu.
  6. Wysiej nasiona do rowków, zapewniając każdemu odpowiednio dużo miejsca (patrz opakowanie).
  7. Przykryj nasiona niewielką warstwą ziemi.
  8. Przerzedź sadzonki, kiedy urosną lub przesadź w inne miejsce.
  9. Podlewaj siewki regularnie, aby nie przeschły.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: kolaż Pixabay

Autor
Wysiewanie warzyw: w domu (rozsada) i w ogrodzie (do gruntu)
Wysiewanie warzyw: w domu (rozsada) i w ogrodzie (do gruntu)
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (11)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl