Logo
Logo

Domowa nalewka z ciemnych winogron

Dojrzewające w naszych ogrodach winogrona nie tylko wyglądem różnią się od tych uprawianych w wielkich winnicach na południu Europy. Mają bardzo wyrazisty smak. Dodatek pestek moreli i skórki cytrynowej jeszcze to wrażenie pogłębia. Poznaj nasz przepis na nalewkę z winogron!

Winorośl (Vitis) można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie przeznaczając dla niej dużą pergolą lub fragment ogrodzenia. Aby owoce były słodkie, trzeba posadzić roślinę w mocno nasłonecznionym miejscu w ogrodzie. Owoce wszystkich odmian, zarówno deserowych, jak i tych przeznaczonych na wino można wykorzystać do przyrządzenia aromatycznej nalewki.

Składniki

  • 1 kg ciemnych winogron (waga po obraniu z szypułek)
  • 1 l wódki
  • 1 szklanka spirytusu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 7-8 goździków
  • 2-3 pestki moreli

nalewka z winogron fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z winogron

  • Zebrać winogrona (najlepiej w ciepły, słoneczny dzień), obrać je z szypułek, opłukać zimną wodą i zostawić na sicie, by obeschły.
  • Przełożyć owoce do słoja, przesypać cukrem i lekko pognieść, żeby łatwiej puściły sok.
  • Odstawić na 1 dzień.
  • Sok odcedzić, a owoce przełożyć do garnka, zagotować, przecedzić przez sito.
  • Gdy płyn przestygnie, dolać do słoja.
  • Dodać wódkę, spirytus, cytrynę pokrojoną w plastry, goździki, wyłuskane pestki moreli i odstawić na 7 dni.
  • Po tym czasie spróbować, czy nie trzeba dodać cukru, bo nie każdego roku owoce mają tyle samo słodyczy.
  • Usunąć plasterki cytryny, goździki i pestki moreli.
  • Odstawić na 3 miesiące.
  • Przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Autor
Domowa nalewka z ciemnych winogron
Domowa nalewka z ciemnych winogron
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (13)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl