Logo
Logo

Kiła kapusty

Wapnowanie gleby zapobiega porażeniu warzyw kapustnych kiłą. Objawy nasilają się na stanowiskach mało przepuszczalnych, dlatego popraw strukturę podłoża domieszką materii organicznej: dobrze rozłożonego domowego kompostu lub obornika.

Warzywa kapustne (brukselka, kapusty, kalafiory, brukwie i rzepy) mogą zostać porażone kiłą kapusty, której zarodniki przetrwalnikowe zalegają w kwaśnej glebie, zwłaszcza tam, gdzie odprowadzanie wody jest niewystarczające. Korzenie deformują się i przestają prawidłowo rosnąć, a na ich powierzchni pojawiają się narośle.

Wapnowanie gleby zapobiega porażeniu warzyw kapustnych kiłą. Objawy nasilają się na stanowiskach mało przepuszczalnych, dlatego popraw strukturę podłoża domieszką materii organicznej: dobrze rozłożonego domowego kompostu lub obornika.

Wapnowanie gleby jest skuteczne przeciwko kile kapusty!

Niektóre warzywa i owoce najlepiej rosną tylko na odpowiednim dla nich podłożu (warzywa kapustne preferują odczyn zasadowy). Wybierz miejsce pod uprawę i sprawdź odczyn występującej tam gleby. Kwaśną glebę można wapnować, by podnieść jej pH; wapno dostępne jest w centrach ogrodniczych w różnej formie: kredy, dolomitu i wapna z glonów morskich. Zastosuj dawkę podaną na opakowaniu, mieszając ją z ziemią podczas zimowego przekopywania lub rozsypując na powierzchni, jeśli działka nie wymaga przekopania. Nie stosuj wapna budowlanego, które może podrażniać skórę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl