Logo
Logo

Jak i kiedy zbierać pomidory, by były dojrzałe i najsmaczniejsze?

Pytanie czytelnika: Mam kilka krzaczków pomidorów w ogródku. Zastanawiam się, kiedy jest najlepszy czas, by zacząć je zbierać? Niektóre pomidorki są już czerwone, a inne wciąż zielone. Czy muszę zebrać je wszystkie jednocześnie?

Pomidory smakują najlepiej, gdy są w pełni dojrzałe. Jak tylko zyskają swoją ostateczną barwę (czerwona, żółta, fioletowa lub różowa), wówczas są gotowe do zerwania. Można wprawdzie zerwać zielone lub żółte pomidory i pozwolić im na dojrzewanie na słonecznym parapecie, ale takie owoce będą mniej aromatyczne. Przeczytaj artykuł o dojrzewaniu pomidorów w domu

Przed zerwaniem upewnij się, że cały owoc ma jednolity kolor, a skórka jest jędrna i łatwo się odkształca po delikatnym naciśnięciu. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które należy zrywać tuż przed osiągnięciem tego stanu. Owoce powinny łatwo dać się oderwać, przez okręcanie, dopóki łodyżka odłamie się od pędu.

Po zebraniu nie powinno się przechowywać pomidorów w lodówce, ponieważ skutkuje to utrata aromatu, a także wpływa negatywnie na jędrność, obniżając tym samym korzyści płynące z własnej uprawy pomidorów.

Zdjęcie: Couleur / Pixabay

Autor
Jak i kiedy zbierać pomidory, by były dojrzałe i najsmaczniejsze?
Jak i kiedy zbierać pomidory, by były dojrzałe i najsmaczniejsze?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (10)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl