Logo
Logo

Dlaczego warto jeść dynię?

Sezon na dynię w pełni, a Ty nie masz pomysłu jak ją przyrządzić? Lepiej szybko poszukaj dobrych babcinych przepisów w szufladzie lub nowych w internecie, bo naprawdę warto! Warzywo to, dla wielu bardzo pospolite i mało atrakcyjne, zawiera w sobie wiele pozytywnych substancji, przez co korzystnie wpływa na nasz organizm.

Antynowotworowo

Jedną z ważniejszych właściwości dyni jest jej działanie zapobiegające chorobom nowotworowym – zawiera znaczne ilości beta-karotenu, który jest bardzo silnym antyoksydantem neutralizującym działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie procesów nowotworowych.

Na nadciśnienie i choroby serca

Beta-karoten obecny w dyni spełnia kolejną ważną funkcję – korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. Poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu, regulację poziomu ciśnienia tętniczego, pomaga zapobiegać m.in. miażdżycy i zawałom serca.

Dla skóry i oczu

Beta-karoten zawarty w dyni przekształca się w ludzkim organizmie w witaminę A, która wykazuje korzystny wpływ zarówno na wzrok, jak i cerę. Wybierając dynię w sklepie, warto wybrać tę bardziej pomarańczową – taka będzie zawierała więcej cennego barwnika.

Dla odchudzających się

Dynia jest lekkostrawna i nisko kaloryczna - 100 g ugotowanej dyni zawiera jedynie 20 kcal. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego wspomaga proces odchudzania. Ma także właściwości oczyszczające organizm oraz przeciwdziałające zaparciom.

Na odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C, ma wpływ na poprawę odporności organizmu, zapobieganie infekcjom. Zawartość tej witaminy wpływa także na przyspieszenie gojenia ran oraz złamań kości.

Substancje mineralne

Miąższ dyni jest cennym źródłem żelaza, wapnia i magnezu, natomiast jej pestki zawierają spore ilości cynku. Warto dodać, że dynia podczas obróbki cieplnej nie traci swoich cennych właściwości odżywczych, tak jak dzieje się to w przypadku wielu innych warzyw, czy owoców.

Jedz dynię – na zdrowie!

Warto zaopatrzyć się w dynię i korzystać z jej dobroczynnych właściwości, szczególnie gdy jest na nią sezon. Świeża dynia zawiera najwięcej pozytywnych substancji, a przy tym nie zawiera środków konserwujących, jak to często zdarza się w przypadku jej przetworów. Trzeba się spieszyć, bo sezon na dynię jest stosunkowo krótki.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: dynia właściwości zdrowotne fot. suju-foto / Pixabay
G.T.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl