Logo
Logo
13
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Kawowiec. Jak uprawiać kawę arabską na parapecie?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Ta egzotyczna roślina wytwarza owoce, które po odpowiedniej obróbce trafiają do naszych domów w postaci różnych gatunków kawy. Nie każdy jednak wie, że roślinę tę możemy uprawiać w domu. Aby uprawa kawy udała się należy przestrzegać kilku ważnych zasad.

Kawowiec, a w zasadzie kawa arabska (Coffea arabica) jest bardzo łatwa w uprawie w warunkach domowych. Młode rośliny można kupić nawet w supermarketach, a nasiona w internecie. Warto pamiętać aby wysiać je od razu po zakupie, gdyż szybko tracą zdolność kiełkowania (w temperaturze 24°C). Kawa arabska w doniczce może dorosnąć nawet do 2 metrów wysokości, a jej wzrost możemy regulować poprzez odpowiednie przycinanie.

Uprawa kawy na domowym parapecie

Aby uprawa kawy w domu zakończyła się sukcesem, musimy zastosować się do poniższych wskazówek:

  • Lubi słoneczne stanowiska, jednak nie bezpośrednie nasłonecznienie gdyż jej błyszczące liście mogą się przypalać od słońca.
  • Roślina jest wrażliwa na zimne przeciągi, dlatego też nie należy stawiać jej w pobliżu uchylnego okna.
  • Dobrze będzie rosnąć w uniwersalnym podłożu dla roślin doniczkowych, warto ją zasilać nawozem do cytrusów kilkukrotnie w sezonie.
  • Lubi regularne podlewanie, tak aby gleba była stale lekko wilgotna ale nie mokra. Woda nie powinna nigdy zalegać w podstawce.
  • Liście warto raz na jakiś czas zraszać letnią wodą i przecierać ściereczką z kurzu.
  • W ciągu roku dobrze się czuje w temperaturze pokojowej, w okresie jesienno-zimowym roślina będzie przechodzić okres spoczynku, dlatego temperatura powinna spaść do około 16°C.

Kawa w doniczce zacznie owocować po 3-4 latach. Kwiaty są białe, samopylne i lekko pachnące. Zebrane są w kątach dużych błyszczących liści. Na ich miejscu tworzą się zielone, później czerwieniejące owoce (niestety w domu zdarza się to bardzo rzadko). Owoce dojrzewają około 9 miesięcy od rozpoczęcia kwitnienia. Po ich dojrzeniu wyjmujemy z nich nasiona, oczyszczamy z miąższu i suszymy. Następnie wystarczy je uprażyć na patelni, zmielić i zalać wrzątkiem. Zarówno liście jak i kwiaty mają delikatny "kawowy" zapach.

Redakcja ZielonyOgrodek.pl

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Ogród na balkonie
Temat miesiąca
Ogród na balkonie
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.