Logo
Logo
10
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Poznaj najpopularniejsze zioła z ogrodu

Zioła z własnego ogrodu są zawsze dostępne, świeże i aromatyczne. Nawet w najmniejszym ogrodzie można uprawiać kilka gatunków ziół - tych, których najczęściej używasz. Poznaj najpopularniejsze gatunki ziół ogrodowych.

Zioła w ogrodzie

W każdym ogrodzie przyda się choćby niewielka rabata z roślinami przyprawowymi i leczniczymi. Są one prawdziwa spiżarnią smaków i aromatów. Każdy z nas ma swoje preferencje co do smaku i zapachu jednak praktycznie w każdym ogródku ziołowym pojawia się ta sama lista gatunków ziół. Są to bazylia, estragon, koper, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia i tymianek. Poznaj te rośliny.

bazylia

Bazylia wonna
(Ocimum basilicum)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: 15 - 40 cm

Co i kiedy zbieramy: młode liście i wierzchołki pędów, przez całe lato

Smak i aromat: pikantny, słodki

estragon

Estragon
(Artemisia dracunculus)

Typ: bylina

Wysokość: dorasta do metra wysokości i bardzo szybko się rozrasta.

Co i kiedy zbieramy: ziele - w czasie suchej pogody, na początku kwitnienia (dwa, trzy razy do roku), gdy osiągnie 20 - 30 cm wysokości

Smak i aromat: słodki w zapachu i dość ostry w smaku

koper ogrodowy

Koper ogrodowy
(Foeniculum vulgare)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: 60 - 100 cm

Co i kiedy zbieramy: liście - przez cały sezon, nasiona - gdy zaczną brązowieć

Smak i aromat: orzeźwiający, lekko cytrynowy smak

majeranek

Majeranek ogrodowy
(Majorana hortensis)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: 30 - 50 cm

Co i kiedy zbieramy: ziele - w czasie kwitnienia, na przełomie czerwca i lipca lub odrosty pędów bez kwiatów - we wrześniu

Smak i aromat: silny, zapach oraz lekko gorzkawy smak

mięta

Mięta pieprzowa
(Mentha piperita)

Typ: bylina Wysokość: 30 - 40 cm

Co i kiedy zbieramy: liście i pędy - przez cały sezon

Smak i aromat: delikatny, słodki

natka pietruszki
Pietruszka zwyczajna
(Petroselinum sativum)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: do 40 cm

Co i kiedy zbieramy: liście - przez cały sezon, korzeń - na jesieni

Smak i aromat: łagodny, słodko-gorzki

rozmaryn

Rozmaryn lekarski
(Rosmarinus officinalis)

Typ: bylina

Wysokość: 50 - 150 cm

Co i kiedy zbieramy: ziele - od maja do września, najlepiej ścinać 10 cm nad ziemią

Smak i aromat: dość silny, lekko cierpki

szałwia

Szałwia lekarska
(Salvia officinalis)

Typ: bylina

Wysokość: do 70 cm wysokości

Co i kiedy zbieramy: liście - 2-3 krotnie w sezonie wegetacyjnym, zawsze w początkowej fazie kwitnienia

Smak i aromat: silny, korzenny zapach i nieco gorzkawy smak

tymianek

Tymianek właściwy
(Thymus vulgaris)

Typ: bylina

Wysokość: 20 - 30 cm

Co i kiedy zbieramy: młode liście i pędy - przez cały sezon, najlepiej jednak na początku kwitnienia

Smak i aromat: pikantny, lekko gorzkawy smak i orzeźwiający zapach

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Amanda Dodds, SXC, zdjęcia w tekście: Zsuzsanna Kilian, SXC

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (14)
Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.