Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
30
Do góry

Dania z pokrzywy

Choć powszechnie traktowana jest jako chwast, pokrzywa znajduje mnóstwo zastosowań, zarówno w ogrodnictwie, jak w w kuchni. Trzeba tylko pamiętać, że najlepszym terminem do zbierania ziela tej rośliny jest wczesna wiosna.

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to bylina osiągająca ok. 1,5 m wysokości. Parzące włoski pokrywają wszystkie części rośliny. Pokrzywa lubi zarówno słońce, półcień, jak i cień. Najczęściej pojawia się na żyznym, próchnicznym podłożu zasobnym w azot.

Zdrowotne i lecznicze właściwości pokrzywy znane były już w starożytności. Apicjusz w swoim dziele O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć pisze: „Kiedy słońce będzie w znaku Barana, spożyj, jeśli chcesz zapobiec chorobie, pokrzywę zwyczajną”. To niezwykle popularne zioło stosowane jest obecnie na choroby reumatyczne, przy nieżytach dróg oddechowych, chorobach serca i naczyń krwionośnych. Pokrzywę można podawać przy kuracjach regenerujących i odtruwających organizm.

Ogrodnicy coraz chętniej sięgają po preparaty z pokrzywy i robią gnojówki, wyciągi oraz wywary, które wykorzystują w walce z chorobami i szkodnikami roślin.

Co zawiera pokrzywa

  • witaminy (B6,B12,C,K);
  • sole mineralne (szczególnie żelazo).

Do zbierania pokrzywy należy zabrać się w grubych, gumowych rękawiczkach. Najlepiej zbierać pokrzywę w maju, przed kwitnieniem, ponieważ wtedy ma najwięcej wartości odżywczych. Wybierajmy głównie końce pędów – łodyżki nie mogą być włókniste.

Przepis na zupę z pokrzywy

  • Zebrane ziele wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować ok. 3-5 minut (jeżeli pokrzywy jest za mało, dodać parę garści szpinaku).
  • Po osączeniu na sicie, posiekać pokrzywę drobno tasakiem.
  • W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i kosteczkę topionego serka, po czym wrzucić posiekaną pokrzywę.
  • Dodać wodę, która została po gotowaniu pokrzywy w takiej ilości, żeby zupa nie była ani za gęsta, ani za rzadka.
  • Podgrzać, doprawić solą, odrobiną cukru, pieprzem i łyżką lub dwiema tartego, sparzonego chrzanu.
  • Dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany i ugotowane osobno różyczki brokułów.

tarta z pokrzywy

Fot. Barbara Walicka

Przepis na tartę z pokrzywy

  • Na podpieczonym kruchym spodzie ułożyć wcześniej sparzone, osączone i wystudzone ziele pokrzywy.
  • Zalać śmietanką z roztrzepanym żółtkiem i dość ostrym tartym serem.
  • Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Twoja strona ogrodu