Logo
Logo

Pyszne dania z pokrzywy | 2 proste przepisy!

Choć powszechnie traktowana jest jako chwast, pokrzywa znajduje mnóstwo zastosowań, zarówno w ogrodnictwie, jak w w kuchni. Trzeba tylko pamiętać, że najlepszym terminem do zbierania ziela tej rośliny jest wczesna wiosna.

Spis treści
Co można zrobić z pokrzywy? Leki, dania i nie tylko Co zawiera pokrzywa? Jak ją zbierać? Przepis na zupę z pokrzywy Przepis na tartę z pokrzywy

Krótko o pokrzywie

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to bylina osiągająca ok. 1,5 m wysokości. Parzące włoski pokrywają wszystkie części rośliny. Pokrzywa lubi zarówno słońce, półcień, jak i cień. Najczęściej pojawia się na żyznym, próchnicznym podłożu zasobnym w azot.

Zdrowotne i lecznicze właściwości pokrzywy znane były już w starożytności. Apicjusz w swoim dziele O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć pisze: „Kiedy słońce będzie w znaku Barana, spożyj, jeśli chcesz zapobiec chorobie, pokrzywę zwyczajną”. To niezwykle popularne zioło stosowane jest obecnie na choroby reumatyczne, przy nieżytach dróg oddechowych, chorobach serca i naczyń krwionośnych. Pokrzywę można podawać przy kuracjach regenerujących i odtruwających organizm.

Oprócz właściwości leczniczych pokrzywa może stanowić również cenny składnik pokarmowy. Często jest spożywana w formie naparów, dodatku do sałatek czy zup.

Natomiast w ogrodzie coraz chętniej sięgamy po preparaty z pokrzywy (np. gnojówki, wyciągi oraz wywary), które wykorzystuje się do walki z chorobami i szkodnikami roślin.

Co zawiera pokrzywa i jak ją zbierać?

  • Witaminy (B6,B12,C,K)
  • Sole mineralne (szczególnie żelazo)

Do zbierania pokrzywy należy zabrać się w grubych, gumowych rękawiczkach. Najlepiej zbierać pokrzywę w maju, przed kwitnieniem, ponieważ wtedy ma najwięcej wartości odżywczych. Wybierajmy głównie końce pędów – łodyżki nie mogą być włókniste.

Przepis na zupę z pokrzywy

  • Zebrane ziele wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować ok. 3-5 minut (jeżeli pokrzywy jest za mało, dodać parę garści szpinaku).
  • Po osączeniu na sicie, posiekać pokrzywę drobno tasakiem.
  • W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i kosteczkę topionego serka, po czym wrzucić posiekaną pokrzywę.
  • Dodać wodę, która została po gotowaniu pokrzywy w takiej ilości, żeby zupa nie była ani za gęsta, ani za rzadka.
  • Podgrzać, doprawić solą, odrobiną cukru, pieprzem i łyżką lub dwiema tartego, sparzonego chrzanu.
  • Dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany i ugotowane osobno różyczki brokułów.

tarta z pokrzywy

Fot. Barbara Walicka

Przepis na tartę z pokrzywy

  • Na podpieczonym kruchym spodzie ułożyć wcześniej sparzone, osączone i wystudzone ziele pokrzywy.
  • Zalać śmietanką z roztrzepanym żółtkiem i dość ostrym tartym serem.
  • Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Pyszne dania z pokrzywy | 2 proste przepisy!
Pyszne dania z pokrzywy | 2 proste przepisy!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl