Logo
Logo
28
Do góry

Chrzan domowej roboty

Spożywanie chrzanu przysparza życiowych sił, jak pisał Marcin z Urzędowa w Herbarzu polskim z 1593 roku. Świeżo tarty korzeń zawiera duże ilości witamin i sole mineralne. To tradycyjna, polska przyprawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) w stanie naturalnym rośnie w Europie, Azji i Ameryce. W Polsce jest rośliną uprawową, którą można spotkać w wielu miejscach jako roślina zdziczała, np. przy drogach i w wilgotnych zaroślach. Dorasta do wysokości ok. 1,5 m. Tworzy kępy złożone z bardzo dużych (nawet 1 m długości), podłużnych lub podłużnojajowatych liści. Kwiaty chrzanu są białe, drobne i niepozorne. Roślina lubi słoneczne stanowiska i najlepiej rośnie na lekkiej, próchnicznej, lekko zasadowej glebie.

W kuchni wykorzystuje się korzeń chrzanu, który zawiera sole mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, siarkę) i witaminy (C, A, B, E). Na długo przed odkryciem penicyliny znano bakteriobójcze działanie chrzanu, stosowano go przy anemii, uciążliwym kaszlu, zapaleniu oskrzeli, chronicznym katarze i wielu innych dolegliwościach.

Działanie chrzanu

  • przeciwwirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze;
  • wykrztuśne;
  • rozszerza naczynia krwionośne;
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych;
  • stosowany w postaci okładów pomaga przy leczeniu reumatyzmu.

Liście chrzanu pospolitego Fot. Pixabay

Jak utrzeć w domu chrzan

  • Umyty i oskrobany korzeń należy pokroić w kostkę.
  • Ostry zapach wydzielający się podczas obróbki chrzanu powoduje łzawienie, a inhalacje z chrzanowego aromatu dostarczają naprawdę mocnych wrażeń. Dlatego do utarcia korzenia chrzanu najlepiej użyć sokowirówki.
  • Utarty chrzan przełożyć do garnka, zalać na 5 minut wrzątkiem zaprawionym sokiem z cytryny, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Dodać dwa ugotowane na twardo żółtka, przetarte przez sitko, szklankę majonezu i szklankę gęstej śmietany.
  • Przyprawić solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem do smaku.
  • Odstawić sos do lodówki co najmniej na 1 noc.

Korzeń chrzanu Wikimedia Commons

Fot. Anna reg / CC BY-SA 3.0 / Link

Chrzan można podawać także w innych postaciach: na ciepło jako sos do gotowanych kurzych żołądków, jako cytrynowo-chrzanowy beszamel do gotowanych ryb albo do przyprawienia żurku.

 Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (1)
Ogród na balkonie
Temat miesiąca
Ogród na balkonie
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.