Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
2
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Murowany kącik grillowy z kostki brukowej

Wraz z pomocą Wojciecha Średniawy, głównego projektanta marki Polbruk, podpowiadamy, czym kierować się przy wyborze miejsca na budowę grilla stacjonarnego, jakie materiały dobrać do tego celu oraz jak krok po kroku stworzyć spójną, funkcjonalną aranżację w ogrodzie.

 
kącik grillowy wizualizacja Polbruk

Krok 1 – wybór miejsca

Pod budowę grilla stacjonarnego dobrze jest wybrać miejsce zaciszne, oddalone od budynków mieszkalnych, tak, aby podczas przyrządzania posiłków dym z paleniska nie wnikał do pomieszczeń oraz nie stał się uciążliwy dla sąsiadów – wyjaśnia ekspert marki Polbruk. – Czasem grill można postawić również na płycie tarasu, ale to rozwiązanie polecam tylko posiadaczom tarasów dużych, rozbudowanych – dodaje Wojciech Średniawa.

Grill murowany umożliwia przyrządzanie pysznych dań z rusztu, ale wiele osób ceni go przede wszystkim ze względu na estetykę wykonania oraz możliwość nadania niepowtarzalnego charakteru przestrzeni.

Krok 2 – wybór materiału

Najważniejszą zaletą grilla stacjonarnego jest jego wytrzymałość, odporność na wysokie i niskie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Taka konstrukcja powinna nam służyć przez wiele lat, dlatego – aby tak się stało – należy dobrze przemyśleć dobór materiału budowlanego.

Może to być cegła, kamień naturalny oraz kostka brukowa, której dodatkowym atutem jest fakt, że możemy ją wykorzystać również do wykończenia przestrzeni wokół grilla.

Kostka brukowa to materiał stosowany do budowy tarasów, podjazdów, ścieżek oraz elementów małej architektury i z tego względu – wytrzymały. Jego cechy sprawiają, że bez przeszkód może być on wykorzystywany również do budowy ogrodowych grillów. Do tego celu najlepiej jednak wybrać kostkę, która z każdej strony ma tę samą fakturę oraz zbliżony odcień kolorystyczny, czyli jest barwiona w masie, nie tylko z wierzchniej, strony. Taki wybór umożliwi nam stworzenie spójnej kompozycji – radzi Wojciech Średniawa, ekspert marki Polbruk.

Krok 3 – przygotowanie podłoża

Podłoże pod grill powinno zostać utwardzone. W zależności od rodzaju gleby można do tego celu użyć tylko podsypki z piasku i warstwy betonowej (w przypadku gruntu piaszczystego) lub, jeśli grunt jest gliniasty, położyć pod beton dodatkową warstwę ze żwiru lub tłucznia drogowego.

Warto pamiętać, że z materiału, który posłużył nam do budowy grilla, można ułożyć również nawierzchnię wokół konstrukcji.

Dopełnieniem aranżacji mogą być murki oporowe, płot lamelowy, pergola, a także rośliny, które w połączeniu z murowaną konstrukcją stworzą miłą dla oka, przyjazną kompozycję.

Źródło: Polbruk

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT