Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
6
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Rodzaje grilli, czyli sezon na obiad w ogrodzie

Lato, ciepło, dobra pogoda. Pachnący ogród i relaks. Brakuje tylko dobrego jedzenia z grilla, aby ten sielski obrazek był pełny.

W ostatnich latach moda na grillowanie owładnęła Polskę i nie odpuszcza. Jeśli nie mamy własnego sprzętu albo odpowiedniego miejsca to poszukujemy struktur publicznych, które popowstawały w wielu miastach specjalnie w tym celu. Koniec końców często dojrzewamy do momentu, gdy chcemy mieć własny, idealny dla nas grill.

Poznajcie wśród jakich rodzai sprzętów można wybierać i zorganizujcie prawdziwą ucztę w ogrodzie!

Lato: sezon na grilla

Co przyrządzamy na grillu? Praktycznie wszystko. Tradycyjne kiełbaski, karkówkę, mięso drobiowe i wołowe w postaci szaszłyków, boczek, ryby, warzywa takie jak cukinia, papryka, cebula, bakłażan oraz inne dodatki w postaci chleba (często przekładanego między kromkami masłem), czy ziemniaków.

Nawet sklepy spożywcze dostosowały się do dużego popytu na tego typu produkty i przygotowują specjalne akcje sezonowe. W każdym supermarkecie można już kupić przyrządzone mięso w marynacie do wrzucenia bezpośrednio na ruszt, przyprawy do grilla i sosy, aluminiowe tacki, czy brykiet.

Jakie są w takim razie dostępne grille na rynku?

Trzy najbardziej popularne rodzaje to grille: gazowe, węglowe i elektryczne. Dwa pierwsze to urządzenia typowe do używania w ogródku, natomiast elektryczny został tak zaprojektowany, aby można było go używać w kuchni w mieszkaniu czy na balkonie!

Szaszłyki na grillu w ogrodzie, fot. vikivix - Pixabay

Najbardziej uparci próbują nawet rozpalać ruszt węglowy na własnych balkonach! Nie róbmy jednak tego, bo można otrzymać spory mandat!

Grille gazowe

Grille gazowe cechuje przede wszystkim łatwa regulacja temperatury pieczenia, w odróżnieniu od grilli węglowych od razu uzyskujemy żądaną temperaturę grillowania. Jest to ważna zaleta dla użytkowników lubiących szybkie rozwiązania.

Istnieje kilka rodzajów urządzeń, dostosowanych do liczby użytkowników – od jednego palnika do kilku, co daje możliwość przyrządzania różnych dań w tym samym czasie, także w garnkach, a nie tylko bezpośrednio na ruszcie.

W tego typu grillach potrawy zachowują soczystość, a tłuszcz jest zbierany do oddzielnych pojemników i nie spływa bezpośrednio do ognia, jak w przypadku grilli węglowych.

Co ciekawe, potrawy można wzbogacić aromatem paleniska węglowego przez dodanie specjalnych wiórków/wkładek z różnych gatunków drewna tak, aby potrawa miała aromat grillowania węglem czy drewnem!

Praktyczną zaletą tego rodzaju urządzenia jest także to, iż jego użytkowanie jest bardziej ekonomiczne niż użytkowanie grilla węglowego ze względu na to, że gaz jest tańszy niż węgiel.

Ceny grilli gazowych wahają się w przedziale od 900 do 2000 zł.

Grille gazowe, fot. Campingaz, Landmann

Grille gazowe często mają ruszt w formie systemu modułów, które można przestawiać i ustawiać wedle upodobań. Często też są zaopatrzone w kółka, aby łatwiej je przestawiać.

Grille węglowe

Grille węglowe zostały w większości wyposażone w pokrywę, która sprawia, że potrawy szybciej się pieką, dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

Duża powierzchnia rusztu oraz wypukła pokrywa umożliwia grillowanie większych kawałków mięsa.

Potrawy z urządzeń węglowych posiadają niezwykły aromat. Dla miłośników długiego wypoczynku w ogrodzie i tradycyjnych metod przyrządzania potraw na świeżym powietrzu będzie to wybór idealny.

Ceny profesjonalnych grilli węglowych wahają się w przedziale 200-300 zł.

Grille węglowe, fot. Malatec, Landmann

Na grillach węglowych można używać węgla i drewna. Są one zazwyczaj wykonane ze stalowej blachy i są chromowane.

Grille elektryczne

Dla wielkich fanów potraw z grilla świetnym rozwiązaniem będzie grill elektryczny, którego możemy używać cały rok!

Potrawy przyrządzane przy użyciu technologii grilla są zdrowsze niż te z tradycyjnej patelni, ponieważ można je przygotować bez tłuszczu.

Grill elektryczny kupimy już za ok. 150-250 zł.

Grille elektryczne, fot. Philips, Zelmer

Grill elektryczny to rozwiązanie nawet do domu! Brak charakterystycznego zapachu palącego się brykietu i ognia sprawia, że sprzęty te można używać praktycznie wszędzie.

Tłuszcz z potraw zbiera się w wygodnym, oddzielanym pojemniku, a elementy można zazwyczaj myć w zmywarce.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, źródło i zdjęcia – Agito.pl

Źródło: Castorama Polska

Komentarze

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Aktualności
Nowe rośliny
CEBULOVE
Na czasie
CEBULOVE
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu