Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
Do góry

Wszechstronna pelargonia pachnąca: przyprawa, repelent, lek i kosmetyk

Pelargonie pachnące są szczególnie popularne ze względu na swoje fantazyjne liście i intensywny aromat. Wykorzystywane są także w kuchni do pieczenia i gotowania oraz jako środki odstraszające owady lub rośliny lecznicze.

Pelargonia pachnąca swoją nazwę zawdzięcza olejkom eterycznym wytwarzanym w liściach. Sprawiają one, że roślina jest nie tylko wyjątkowym składnikiem stosowanym w kuchni i skutecznym repelentem na owady, ale również popularnym lekarstwem i eliksirem upiększającym. Najlżejszy powiew wiatru lub delikatny dotyk sprawiają, że liście wydzielają intensywny zapach. Wachlarz zapachów jest bardzo szeroki: od bzu czy róży, przez pomarańczę, brzoskwinię i cytrynę, aż po kolę, imbir, kokos i czekoladę. Płatki kwiatów pelargonii pachnącej zwykle niczym się nie wyróżniają, natomiast liście mają bardzo różnorodne kształty.

pelargonie w kuchni fot. Pelargonium For Europe
Uczta dla zmysłów! Płócienne woreczki i metalowe garnki wypełnione jadalnymi i pachnącymi odmianami pelargonii są przyjemną i oryginalną alternatywą dla tradycyjnych ziół kuchennych.

W kreatywnej kuchni

W zasadzie wszystkie pelargonie są jadalne. Jednakże jedynie pelargonie pachnące są stosowane przez kucharzy, ponieważ tylko one mają jakikolwiek smak. Ich kwiaty i liście nadają potrawom i napojom niebanalny wygląd i, przede wszystkim, wyjątkowy smak.

Odmiany o zapachu cytrynowym pasują do sałatek, sorbetów czy herbat, natomiast pelargonie o aromacie różanym doskonale podkreślają smak dań słodkich, takich jak ciasta, dżemy czy desery. Pelargonie o zapachu miętowym podkreślą wyjątkowy charakter własnoręcznie przyrządzonej lemoniady. Z pewnością istnieje mnóstwo przepisów, w których można wykorzystać inne aromaty, takie jak jabłkowy, pomarańczowy, brzoskwiniowy, czekoladowy lub cynamonowy.

Jadalne pelargonie jako alternatywa dla tradycyjnych ziół kuchennych umieszczone dekoracyjnie na parapecie w kuchni są zaproszeniem do wypróbowania nowych, smacznych przepisów.

Do pieczenia lub gotowania należy wykorzystywać jedynie rośliny niepryskane, uprawiane w sposób naturalny, lub uprawiane specjalnie pod kątem wykorzystania w kuchni, z użyciem wyłącznie nawozów naturalnych.

Odstrasza owady

Bardzo często chwile odpoczynku na balkonie lub tarasie zostają przedwcześnie zakłócone przez komary, osy i inne insekty. Pelargonie pachnące stanowią naturalne rozwiązanie tego problemu.

Specjalne odmiany o zapachu cytrynowym lub pomarańczowym zostały sklasyfikowane jako skuteczne repelenty na owady. Ich olejki eteryczne, które wydzielają zapach przyjemny dla ludzi, na owady zdają się mieć działanie przeciwne. A ponieważ nie należy obawiać się ich negatywnego wpływu na środowisko lub zdrowie człowieka, rośliny takie można spokojnie trzymać na okiennym parapecie w sypialni lub w postaci saszetki zapachowej w szafie.


Moc uzdrawiania

Olejki eteryczne niektórych gatunków pelargonii mają właściwości lecznicze. Na przykład kwiatowy olejek geraniowy nazywany olejkiem pelargonii różanej, łagodzi nastroje depresyjne i stres. Podobnie jak inne olejki eteryczne, ma on także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Olejki pelargonii mogą być stosowane zewnętrznie i wewnętrznie.

Olejki eteryczne do użytku zewnętrznego należy zawsze rozcieńczyć przed użyciem i sprawdzić, czy są dobrze tolerowane. W wielu krajach mianem geranium określa się wszystkie gatunki roślin z rodziny bodziszkowatych. W Polsce zgodnie z systematyką roślin rozdzielamy tę liczną rodzinę na popularne w naszych domach gerania (np. anginka) i pelargonie.

pelargonia w kuchni fot. Pelargonium For Europe pelargonia w kuchni fot. Pelargonium For Europe
W zależności od odmiany, pelargonie pachnące mogą mieć aromat jabłka, imbiru, mięty, róży, czekolady lub cytryny. Ich delikatne kwiaty można również wykorzystać do nadania smaku deserom, ciastom, dżemom lub herbatkom. Delikatne płatki na cieście nie tylko ładnie wyglądają, ale również dodają niepowtarzalnego aromatu.

Eliksir upiększający

Olejki eteryczne pelargonii pachnących wpływają korzystnie na stan skóry i mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu są istotnym składnikiem olejków do twarzy i ciała, maseczek do twarzy i esencji do kąpieli. Dzięki dobrej tolerancji skóry i przyjemnemu kwiatowemu zapachowi, olejek geraniowy jest idealny do codziennej pielęgnacji na przykład cery dojrzałej i z niedoskonałościami.

Łatwe w pielęgnacji i trwałe

Pelargonie pachnące mają tak samo niewygórowane wymagania pielęgnacyjne jak ich zwisające i rabatowe siostry. Do obfitego kwitnięcia wymagają jedynie dobrego nasłonecznienia, odpowiedniego nawadniania i niewielkiej ilości nawozu od czasu do czasu, tak samo jak pelargonie zwisające i rabatowe. Najlepiej czują się w donicach i skrzyniach na balkonie lub na tarasie, ale rozkwitają także w nasłonecznionych miejscach w domu. Rośliny wieloletnie z łatwością przetrwają zimę, jeśli na jesieni zostaną przeniesione w chłodne miejsce w pomieszczeniu, osłonięte przez mrozem.


Źródło: Pelargonium For Europe

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Nowe treści

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Twoja strona ogrodu