Logo
Logo

Pomidorowe kasundi – najlepszy pomidorowy chutney

To najlepszy pomidorowy chutney. Przepis pochodzi z Indii i jest pełen wspaniałych indyjskich przypraw, które nadają mu nieziemskiej pikantności. Jest wyjątkowo prosty w przyrządzeniu i bardzo uniwersalny – świetnie komponuje się z wieloma daniami.

Przepis na pomidorowe kasundi

Składniki

  • 5-6 x 350 ml słoików
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2½ łyżeczki soli
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 10 papryczek bird’s eye
  • 260 g cebuli
  • 350 g jabłek
  • 350 ml octu jabłkowego
  • 2½ łyżki nasion czarnej gorczycy
  • 180 g świeżego imbiru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 2½ łyżki nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki całych goździków
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 200 g ciemnego brązowego cukru

 Przygotowanie

  1. Pokrój niedbale pomidory, dodaj sól i namaczaj przez godzinę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: obierz i posiekaj czosnek oraz nasiona kolendry, posiekaj drobno chili, obierz i drobno pokrój cebulę, obierz, wyjmij nasiona i pokrój jabłka na 1 cm kostki.
  2. W niewielkim rondelku na małym ogniu podgrzej ocet, dodaj nasiona gorczycy, a następnie zdejmij z ognia i zostaw na 15 minut.
  3. Do blendera włóż czosnek i imbir; zmiksuj. Dodaj ocet i napar z nasion gorczycy, po czym zmiel na gładką pastę.
  4. Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, a następnie dodaj zmielone nasiona kolendry, kuminu, czarnuszki, kurkumę, goździki i chili w proszku.
  5. Smaż na średnim ogniu przez 20 sekund, a następnie dodaj gorczycowo-octową pastę oraz chili i cebulę. Smaż przez kolejne 5-10 minut.
  6. Odcedź nadmiar płynu z pomidorów oraz dodaj do rondelka z jabłkami i cukrem.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  8. Rozlej do ciepłych, suchych i wyparzonych słoików i zakręć.

Dobra rada!
Zawekowany sos można przechowywać do roku. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu czterech miesięcy.

Zdjęcie tytułowe: Arundhati/Fotolia

Autor
Pomidorowe kasundi – najlepszy pomidorowy chutney
Pomidorowe kasundi – najlepszy pomidorowy chutney
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl